Știrile dimineții - 21.11.2024

    21.11.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: Volumul lucrărilor de construcții a crescut, în sept. 2024 față de luna precedentă, cu 6,1% (serie brută), iar ca serie ajustată a crescut cu 2,8%. În evoluția anuală, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 2,4%(serie brut) și cu 3,0%(serie ajustată). Volumul construcțiilor în perioada ian.-sept. 2024 a scăzut cu 2,6% (serie brută) și cu 2,0% (serie ajustată) față de perioada similară a anului 2024.

    Germania: Prețurile de producție au scăzut cu 1,1% în ritm anual în octombrie 2024, atenuându-se față de scăderea de 1,4% din luna precedentă și aliniindu-se așteptărilor pieței. Aceasta a marcat a 16-a perioadă consecutivă de deflație a prețurilor de producție

    Zona euro: Creșterea salariilor negociate a urcat la 5,42% în T3 2024 în zona euro, de la 3,54% în T2. Este cea mai mare creștere din T1 1993. Creșterea a fost determinată în mare parte de Germania și reprezintă o problemă în strategia BCE de reducere a ratelor dobânzilor pe termen mediu. Volumul construcțiilor în zona euro a scăzut cu 1,60% în septembrie 2024 față de aceeași lună din anul precedent, un declin mai mic decât cel de -2,5% înregistrat în august. Miercuri, 20 noiembrie, a fost publicat ultima analiză de stabilitate financiară din acest an. În document, se arată că inflația prețurilor de consum s-a apropiat de țintele băncilor centrale atât în zona euro, cât și în alte economii avansate majore în ultimele luni. În același timp, piețele financiare anticipează reduceri suplimentare ale ratelor dobânzilor atât pentru zona euro cât și pentru Statele Unite, deoarece ciclurile ratelor dobânzilor s-au întors în majoritatea economiilor avansate majore. Cu toate acestea, deși se așteaptă ca ratele dobânzilor să scadă în continuare, costurile serviciului datoriei suverane sunt proiectate să crească pe termen scurt, în special pentru țările suverane cu nivele mai ridicate ale raportului datorie/PIB (printre care și România). Acest lucru se datorează faptului că datoria ajunsă la scadență este refinanțată la rate ale dobânzii mai mari decât cele pentru datoria existentă, din cauza maturității medii lungi (8 ani) a datoriei suverane.

    SUA: Stocurile de țiței raportate de EIA au crescut cu 0,545 mil. barili în săptămâna încheiată la 15 noiembrie 2024, peste așteptările pieței privind o creștere de 0,4 mil. barili.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Perechea principală este în continuare în scădere, în condițiile în care tendința de întărire a dolarului american domină evoluția perechii. Dacă la începutul zilei se tranzacționa peste USD/EUR 1,055, Euro a încheiat după-amiaza la USD/EUR 1,052.

    EURRON și USDRON: Perechea EURRON s-a tranzacționat miercuri la un curs oficial de 4,9762, cu -0,0007 mai puțin decât marți și cu o variație zilnică de doar -0,01%. În contrast, USDRON crește din nou, ajungând la valoarea de 4,7170 în cursul zilei de marți, în creștere cu +0,0060 și având o variație zilnică de +0,13%.

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: încrederea consumatorilor (date preliminare, noiembrie);

    SUA: Cereri inițiale de șomaj (până la 11/16), indicele activității manufacturiere Philadelphia (noiembrie); indicele activității manufacturiere în jurul Kansas City (noiembrie); Vânzări de locuințe existente (octombrie).

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube