Guvernul României ridică ținta de deficit bugetar la 6,9% din PIB

    27.09.2024

    Image

    -       Calendarul macroeconomic românesc a fost gol săptămâna trecută. De remarcat a fost însă revizuirea bugetară aprobată luni de Guvernul României. Proiectul de buget prevedea inițial un deficit de 5 % din PIB, însă potrivit noii revizuiri, deficitul va crește la 6,9 % din PIB. Consiliul Fiscal (CF) estimează deficitul total din acest an la 8 % din PIB, în condițiile în care acesta a ajuns deja la 4,5 % din PIB în primele opt luni ale anului.

    -       De remarcat în această săptămână a fost scăderea semnificativă a încrederii consumatorilor din SUA în comparație cu așteptările pieței (98,7 puncte față de estimarea de 103,9 puncte, în scădere de la 105,6 puncte). Acesta este cel mai mare declin din august 2021, cu toate componentele indicelui în scădere. De exemplu, consumatorii au fost mai pesimiști cu privire la condițiile viitoare ale pieței muncii. Cu toate acestea, datele actuale nu confirmă încă o înrăutățire a situației. Numărul de noi cereri săptămânale de șomaj a scăzut la 218k, în timp ce piața, dimpotrivă, a estimat o creștere la 225k (de la un număr revizuit de 222k). Numărul real a atins un minim al ultimelor 4 luni. Cu toate acestea, datele publicate săptămâna viitoare (ADP, NFP, rapoartele privind rata șomajului) vor fi esențiale în această privință. Printre datele din zona euro, estimările preliminare ale activității de afaceri PMI pentru luna septembrie au fost interesante. Activitatea de afaceri PMI a scăzut în mod neașteptat în septembrie, conform estimării preliminare în zona euro. Declinul în industria prelucrătoare s-a accentuat (44,8 puncte, estimare 45,7 puncte), în timp ce creșterea activității în sectorul serviciilor aproape s-a oprit (50,5 puncte, estimare 52,3 puncte).

    -       Perechea valutară majoră s-a tranzacționat în cea mai mare parte într-un interval de 1,110 - 1,120 USD/EUR pe parcursul săptămânii trecute, tranzacționându-se ușor peste nivelul de 1,115 USD/EUR luni dimineața, unde euro a încheiat joi. Miercuri, euro s-a întărit pentru scurt timp peste nivelul de 1,12 USD/EUR, dar a cedat câștigurile mai târziu în cursul după-amiezii.

    -       Perechea RON/EUR s-a tranzacționat în intervalul 4,97 - 4,98 RON/EUR.

    -       Pe perechea valutară RON/USD, a predominat tranzacționarea în intervalul 4,44 - 4,48 RON/USD. Joi după-amiază, RON a încheiat la 4,46 RON/USD.

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube